Tsunami in Roma

Κινήματα για το δικαίωμα στην κατοικία

Η πρόταση των κινημάτων είναι η εξής:
Οι τοπικοί φορείς α) να αγοράσουν σε τιμή κόστους τα 51.000 αδιάθετα στην αγορά σπίτια για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση β) να σταματήσουν την ανέγερση νέων και γ) να ανακτήσουν τα αχρησιμοποίητα και απούλητα σπίτια.

Δέκα νέες καταλήψεις σε όλη την Ρώμη: χτυπάμε τους εισοδηματίες και τα μεγάλα συμφέροντα. Στην Ponte di Nona, έγινε κατάληψη σε ξενοίκιαστα σπίτια στην οδό Caltagirone. Στην Garbatella στο εγκαταλειμμένο κτίριο της πρώην ASL (τοπική υπηρεσία υγείας). Στο στόχαστρο επίσης και η αδιάθετη περιουσία της ATAC (εταιρεία που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Ρώμη), με δυο καταλήψεις στην περιοχή της Tiburtina. Στο San Basilio έγινε κατάληψη ενός κτιρίου που ανήκει στο Ταμείο Ακινήτων της Banca Popolare di Milano (Λαϊκής Τράπεζας του Μιλάνο). Ενώ στο 11ο δημοτικό διαμέρισμα, έγινε κατάληψη σε χώρους που ανήκαν στην Υπηρεσία Ακινήτων της Περιφέρειας του Λάτσιο, και πλέον τα διαχειρίζεται μια μεσιτική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο. Στην Appia, το κτίριο που ανήκει στο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, κατελήφθη από οικογένειες με στεγαστικές ανάγκες. Στην οδό Antonio Musa, δημιουργήθηκε μια νέα κατάληψη φοιτητικής εστίας από το Degage, όπου στις 5 το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή συνέλευση (ΣτΜ, το Σάββατο 6.4.13) (εδώ το δελτίο τύπου). Στο San Lorenzo γεννιέται η «Communia» σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο που καταλαμβάνουν φοιτητές και επισφαλώς εργαζόμενοι.

Στο CasalBertone οι φοιτητές του MushRooms Project κάνουν κατάληψη σε μια άδεια φοιτητική εστία (εδώ το σχετικό δελτίο τύπου).

6 Απριλίου 2013, στη μία το μεσημέρι, το ξυπνητήρι χτύπησε εκ νέου. Αν ζεις με τον φόβο ότι ο δικαστικός επιμελητής θα σου χτυπήσει την πόρτα για να εκτελέσει την έξωση ή την κατάσχεση. Αν τους τελευταίους μήνες ή τα τελευταία χρόνια είδες τις τιμές των ενοικίων να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, μέχρι και να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται. Αν δεν μπορείς πλέον να αποπληρώσεις τα απαράδεκτα στεγαστικά δάνεια ή να καταβάλεις το ενοίκιο σου. Αν είσαι άνεργος/-η, επισφαλώς εργαζόμενος/-η. Αν το να βγάλεις τον μήνα, φαντάζει πλέον σχεδόν αδύνατον. Αν πληρώνεις το τίμημα μιας κρίσης που σίγουρα δεν δημιούργησες και η ζωή σου έχει καταντήσει ένας εφιάλτης που δεν υποφέρεται άλλο, τότε έλα μαζί μας, πάρε πίσω αυτό που σου ανήκει, ΑΝΑΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!

Πριν από λίγα λεπτά (ΣτΜ το μεσημέρι του Σαββάτου 6.4.2013), έγινε κατάληψη άλλων εννιά άδειων (ΣτΜ, την Κυριακή 7.4.13 έγινε ακόμα μια κατάληψη στο San Lorenzo, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταλήψεων στις δέκα) και εγκαταλειμμένων κτιρίων στην πόλη της Ρώμης. Τα φώτα άλλων δέκα κτιρίων – πρώην γραφείων και αδιάθετων σπιτιών – άναψαν, για να σβήσουν εκείνα των εισοδηματιών και του κέρδους των λίγων εις βάρος των πολλών. Αφήνοντας έτσι στο σκοτάδι όσους εδώ και χρόνια συσσώρευαν δυσανάλογο πλούτο λεηλατώντας γη και ζωές. Άλλοι δέκα χώροι αφαιρέθηκαν από τους μεγαλοεργολάβους και τους κερδοσκόπους, ακριβώς την στιγμή που επιφύλασσαν για την Ρώμη ένα νέο κύμα τσιμεντοποίησης με την έγκριση – κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή – μιας σειράς νέων «πολεοδομικών» αποφάσεων, που δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια ακόμη «Λεηλασία της Ρώμης».

Επιπλέον, οι μαύρες σκιές των «ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ» πέφτουν ήδη βαριές στον προεκλογικό αγώνα που θα οδηγήσει στην εκλογή στα τέλη Μαϊου του νέου δημάρχου και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Παίζουν σε πολλά ταμπλό για να καθορίσουν όπως πάντα και ακόμα πιο πολύ, προς ιδία χρήση και κατανάλωση, το μέλλον μιας πόλης ιδιαίτερα λεηλατημένης και κατεστραμμένης, που είναι πλέον ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ, ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΓΟΠΟΤΙΟΥ. Είναι χρέος όλων μας να τους σταματήσουμε. Να αναδείξουμε – μέσα από την σύγκρουση και την αυτό-οργάνωση – μια άλλη άποψη της πόλης. Δημιουργώντας και κατακτώντας όλοι μαζί μια άλλη Ρώμη.

Ξέρουμε ότι δεν αρκεί – θεωρώντας δηλαδή ότι είναι πιθανό να συμβεί – κάποια μείωση στα λεγόμενα έξοδα της πολιτικής, μια μικρή δόση διαφάνειας και κάποιο καινούργιο νεαρό πρόσωπο – που στην τελική δεν είναι και πολύ καινούργιο – για να αλλάξουν τα πράγματα, για να απαλλαγεί η πόλη από τα συμφέροντα των ισχυρών που συνεχίζουν να σπέρνουν συνθήκες επισφάλειας και πείνας.

Κανένας δεν θα κατακτήσει για εμάς, τα δικαιώματα που μας στερούν. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, επιλέξαμε να συνδέσουμε σήμερα, μια μεγάλη ημέρα αγώνα και κινητοποίησης, τον αγώνα για το δικαίωμα στην κατοικία με εκείνον ενάντια στις χωματερές, τους αποτεφρωτήρες σκουπιδιών και όλες εκείνες τις βλαβερές πηγές που καταστρέφουν τη γη και τις ζωές μας.

Mε αυτές τις ξεκάθαρες ιδέες, προετοιμαζόμαστε για την πορεία της Τρίτης 9 Απριλίου, που θα καταλήξει στα γραφεία του προέδρου της Περιφέρειας του Λάτσιο, απαιτώντας την ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ και την άμεση υλοποίηση ΕΝΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Movimenti per il Diritto all’AbitareAction (http://actiondiritti.net/), Coordinamento Cittadino di Lotta per la Casa (http://www.coordinamento.info/home/), Blocchi Precari MetropolitaniComitato Obiettivo Casa

* “Tsunami Tour” ονόμασε την προεκλογική του εκστρατεία ο Beppe Grillo. Παίζοντας με τις λέξεις και τον δημαγωγικό λόγο του Grillo, τα κινήματα της Ρώμης, χρησιμοποιούν την ίδια λέξη, για να δηλώσουν ότι το τσουνάμι – κύμα καταλήψεων – μόλις έφτασε.
Published on Dinamopress
180fd8a6-861b-42d4-ef03-da3f3558bdb8
Δημοσιεύθηκε στην Αναδημοσιεύσεις και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *