Το αμερικανικό πεντάγωνο και οι “αστικές ζούγκλες”

από The Huffington Post

Τρομακτικό μέλλον προβλέπει το Πεντάγωνο: Διαρροή εκπαιδευτικού βίντεο για πόλεμο σε γιγαντιαίες πόλεις- αστικές «ζούγκλες»

Εξαιρετικά «δυστοπικά» σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν «Δικαστή Ντρεντ», «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη», «Robocop» κ.α. φέρνει στο μυαλό βίντεο εκπαίδευσης του Πενταγώνου των ΗΠΑ σχετικά με τις προκλήσεις του πολέμου στο κοντινό μέλλον, το οποίο έφτασε στα χέρια του «The Intercept», που προέβη στη δημοσιοποίησή του.

Στο πεντάλεπτο βίντεο, υπό τον τίτλο «Megacities: Urban Future, the Emerging Complexity», εκτιμάται πως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όχι πολλά χρόνια από σήμερα, σε έναν κόσμο που πλήττεται από τις δραματικές ανισότητες, την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, τον υπερπληθυσμό, την πολιτική αστάθεια κ.α., θα είναι οι συγκρούσεις σε αστικά περιβάλλοντα- σε «mega cities», γιγαντιαίες πόλεις, πραγματικές «αστικές ζούγκλες».

Το βίντεο, σύμφωνα με το The Intercept, έχει χρησιμοποιηθεί στο Joint Special Operations University του αμερικανικού Πενταγώνου- σχολή όπου μέλη των Ειδικών Δυνάμεων λαμβάνουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε θέματα όπως ο ανορθόδοξος πόλεμος, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η προσαρμογή στα δεδομένα ξένων κοινωνιών κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ των εικόνων που εμφανίζονται στο βίντεο, υπάρχουν και εικόνες από ταραχές και επεισόδια των τελευταίων ετών στη χώρα μας.

«Οι Megacities (πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων) είναι πολύπλοκα συστήματα, όπου οι άνθρωποι και τα κτίρια συμπιέζονται μαζί με τρόπους που αψηφούν τόσο τις γνώσεις μας πάνω στον σχεδιασμό πόλεων, όσο και τα στρατιωτικά μας δόγματα» λέει ο αφηγητής, με φόντο μια μελαγχολική, δυσοίωνη μουσική. «Πρόκειται για τα μελλοντικά εκκολαπτήρια και τις βάσεις για εχθρούς και υβριδικές απειλές» συμπληρώνεται. Παράλληλα, εκτιμάται πως οι «αστικές ζούγκλες» θα είναι γεμάτες «υπόγειους λαβυρίνθους», που θα διέπονται από τους δικούς τους κοινωνικούς κώδικες και νόμους- ενώ στις ίδιες πόλεις θα υπάρχουν και πολυτελή κτίρια και εξαιρετικά εξελιγμένες υποδομές, υπογραμμίζοντας τις ανισότητες ανάμεσα στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού και τις ελίτ. Ακόμη, γίνεται αναφορά στα «ψηφιακά περιβάλλοντα» (με εικόνες από χάκερ, βίντεο των Anonymous κλπ) τα οποία θα περιλαμβάνουν «εξελιγμένες παράνομες οικονομίες και αποκεντρωμένα συνδικάτα εγκλήματος, που θα δίνουν σε αντιπάλους δυνατότητες διεθνούς εμβέλειας άνευ προηγουμένου».

Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Advanced Special Operations Combating Terrorism». Το JSOU υπάγεται στη US Special Operations Command, όπου υπάγονται οι πλέον επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, η παραγωγή του έγινε από ιδιώτη pro-bono την άνοιξη του 2014, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Δημοσιεύθηκε στην Αναδημοσιεύσεις και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *