Για μια πολεοδομία που ακούει τους ειδικούς

Παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας

Πρώτο βήμα ο χριστουγεννιάτικος στολισμός των κεντρικών δρόμων της Αθήνας. Δεκαεννέα εταιρείες και οργανισμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νέου δημάρχου να «Υιοθετήσουν την  Πόλη τους» και ανέλαβαν τον στολισμό της πόλης. Με αυτό το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε και η πολιτική της νέας δημαρχίας για το δημόσιο χώρο. Όπως δήλωνε ο ίδιος ο δήμαρχος παραμονές χριστουγέννων: «Δεν πρόκειται για περιστασιακή συνεργασία. Είναι η φιλοσοφία και η κουλτούρα με την οποία δουλεύει ο δήμος μας». Χωρίς να παραλείπεται, φυσικά, η τυπική νεοφιλελεύθερη επωδός: «Είναι η στρατηγική που θέλει μία Αθήνα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις».

Ιδεοληψία, ότι ο δημόσιος χώρος είναι κοινό ζήτημα, όχι επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ιδεοληψία, η δημόσια διαβούλευση, η λογοδοσία και η διαφάνεια. Ιδεοληψία και η αστική νομοθεσία, όταν αυτή στέκεται εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης. Ιδεοληψία, όπως θα δούμε πιο καθαρά στη συνέχεια, είναι για τη νέα δημαρχία ακριβώς το δικαίωμα συμμετοχής των κοινοτήτων της πόλης στο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου..

Η αισθητική του χώρου της πόλης την περίοδο των χριστουγέννων διαμορφώθηκε στα τμήματα μάρκετινγκ της Coca-Cola, του Παναθηναϊκού, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και πάει λέγοντας. Ήταν το πρώτο βήμα για την προώθηση μιας πολιτικής αντίληψης που θέλει το δημόσιο χώρο αποκομμένο όχι μόνο από την κοινωνία και τους ανταγωνισμούς της, αλλά ακόμη και από τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας που υποτίθεται διαμεσολαβούν κάποιο δημοκρατικό έλεγχο της εξουσίας. Και όλο αυτό ντυμένο με το επιχείρημα της αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης του δήμου. Φυσικά, αν κανείς αναρωτιέται ακόμη, ο φετινός στολισμός δεν θα γίνει πάλι δωρεάν. Αυτή τη φορά θα κοστίσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, παρότι τα περσινά λαμπάκια παρέμειναν στην ιδιοκτησία του δήμου.

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.