Θεσσαλονίκη – Μητροπολιτικοί Ανταγωνισμοί

από http://eagainst.com

κατεβάστε το pdf εδώ

Συλλογή 7 κειμένων που δημοσιεύθηκαν από το 2005 έως το 2007 στην αντιεξουσιαστική επιθεώρηση  Black Out στο κοινωνικό εργοστάσιο.

Το πρώτο κείμενο «Ο μύθος της αειφόρου ανάπτυξης» εξετάζει τις μεταμορφώσεις των μοντέλων ανάπτυξης, επιδιώκει να ιχνηλατήσει τις αντιφάσεις και τους μύθους της αειφόρου ανάπτυξης εστιάζοντας στην Ελλάδα και ειδικότερα εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της Θεσσαλονίκης τα επόμενα χρόνια σε περίοδο εκτάκτου ανάγκης λόγω των μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Έπειτα ακολουθεί το κείμενο «Σαμποτάζ στη Θεσσαλονίκη» το οποίο επιδιώκει να ψηλαφίσει και να συνθέσει το ιστορικό νήμα των πολεοδομικών μετασχηματισμών της πόλης τον τελευταίο αιώνα.

Το κείμενο «Το πείραμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης» εξετάζει το φαινόμενο της ανάδυσης εμπορικών υπερκέντρων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την σύνδεσή τους με την πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής, την επισφάλεια ως συνθήκη εργασίας και την κατανάλωση ως μοντέλο παραγωγής νοημάτων.

Το κείμενο «Παραλία Θεσσαλονίκης, ένα εξαίσιο ναυάγιο» μελετά την ιστορική, πολεοδομική, κοινωνική εξέλιξη της παραλίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την σημερινή απειλή της από την υποθαλάσσια αρτηρία.

Τέλος το κείμενο «Τα πλήθη ενάντια στην αυτοκρατορία» πρόκειται για μια σύντομη ιστορική καταγραφή των σημαντικότερων κοινωνικών και ταξικών εξεγέρσεων στην πόλη από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Δημοσιεύθηκε στην Αναδημοσιεύσεις και χαρακτηρίσθηκε , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *